Ofte Stillede Spørgsmål

? Hvad er "den obligatoriske kode"?
! Som navnet siger, er denne kode nødvendig for at ZIP Stat kan fungere. Du skal sætte den på alle de sider, du vil have registreret statistikker over.

? Skal den "obligatoriske kode" være på alle mine sider før det virker?
! Den "obligatoriske kode" skal være på alle de sider du ønsker at få statistik for. Du kan godt nøjes med at sætte den på forsiden, men så er der en masse statistikker, fx "bevægelser" eller "tid på siden", du ikke kan bruge til noget. Har du kun koden på forsiden, vil du heller ikke få registreret besøgende der kommer ind på en underside, fx fra en søgemaskine.

? Er det lige meget hvor på hjemmesiden den obligatoriske kode placeres?
! Både ja og nej. Hvis koden placeres meget langt nede på en side, vil browseren udføre den senere, end hvis den var placeret i toppen. Alt efter hvor meget grafik der er på din side, kan ZIP Stat gå glip af op til 1 ud af 4 hits på din side - bare fordi folk når at klikke sig videre før deres browser når at udfører den obligatoriske kode.

? Når jeg sætter den obligatoriske kode ind på alle mine sider, så bliver de samme besøgende talt med flere gange - hvordan undgår jeg det?
! Det gør du ikke. ZIP Stat er lavet til at den obligatoriske kode er indsat på alle sider. Statistikkerne for "unikke" besøgende, bliver kun talt op én gang for hver besøgende, lige meget hvor mange sider vedkommende har set, eller hvor vedkommende er kommet ind på din side.

? Jeg bruger FrontPage (eller et lignende program), og når jeg sætter koden ind på min side, bliver den vist.
! Du skal huske at sætte koden ind som HTML, og ikke bare som almindeligt tekst. Dette gøres forskelligt fra version til version, men jeg har fundet en glimrende forklaring på engelsk til de fleste versioner. Dennes eksempler er til de engelske versioner af programmerne, men de er lette at bruge til de danske. Siden viser også forklaringer til lignende programmer, såsom Netscape Composer.

? Jeg bruger frames, hvor skal jeg placere den obligatoriske kode?
! Du skal placere koden i en af de sider hvis indhold bliver vist. Hvis du placere koden på siden med <frameset> koderne, virker den obligatoriske kode ikke.

? I min statistik er der registreret en masse sprog, som jeg slet ikke bruger på min side. Hvorfor?
! ZIP Stat registrerer hvilke sprog folks browser har. En typisk grund til at der kommer en masse underlige sprog er, at folk ankommer via en søgemaskine. De kan have brugt nogle søgeord der passede på din side, men når de kommer ind forstår de ikke noget som helst (har du aldrig selv prøvet at komme ind på en japansk side ved et uheld?). Der er lige så mange grunde, som der er uforklarlige sprogforekomster, men det er altså ikke forkert.

? Hvordan undgår jeg selv at blive talt med, når jeg tester min side?
! Gå ind på brugerområdet, og vælg linket "Indstillinger". Lidt nede på siden er der et punkt der hedder "Blev ikke selv talt med". Jeg anbefaler, at du benytter den mulighed der hedder "Med cookies". Den anden mulighed vil nogle bruge af sikkerhedsgrunde, men den er ikke helt så let at håndtere.

? Jeg får af og til en mail med statistikkerne for min side, men hvordan slår jeg det fra?
! Gå ind på brugerområdet og vælg linket "Mail stats", og under punktet "Send statistik med e-mail på følgende tidspunkter" skal du vælge punktet "-Intet-" i alle rullegardinboksene.

? Hvorfor er de ting jeg helst vil se nederst på statistiksiden?
! De fleste ting bliver vist i den rækkefølge de er programmeret. For tiden kan du kun få dine "yndlingsstastikker" øverst ved at fravælge dem der er over dem. Dette kan du gøre ved at lave en ny obligatorisk kode, hvilket du gør ved at gå ind på "brugerområdet" (benyt linket i toppen af denne side mfl.) hvor du på "Obligatorisk kode" siden kan vælge hvilke statistikker du vil have vist. Jeg har dog planer om en funktion, hvor du selv kan bestemmer rækkefølgen de skal vises i. Forhåbentlig kommer funktionen i starten af år 2001.

? Bliver der sat reklamer på min hjemmeside?
! Nej. Strengt taget ja, for hvis du vælger at have et synligt tællerbillede, en gammeldags tæller eller en ministatistik, vil hver af disse indeholde et link til din statistikside. Du er dog velkommen til selv at redigere disse koder, hvis du ikke ønsker et link til din statistikside.

? Hvordan kan jeg slette min ZIP Stat eller ZIP Stat Pro konto?
! Det kan du gøre fra siden "Oplysninger" på Brugerområdet. Det er gjort lidt besværligt for at sikre, at du ikke sletter dine statistikker med et forkert musseklik.

? Jeg er kommet til at slette min konto ved et uheld. Kan jeg ikke få den tilbage?
! Både ja og nej. Jeg tager jævnligt backup, så hvis det er helt katastrofalt at du er kommet til at slette din konto, kan jeg godt kopiere din datafil fra seneste backup ind. Disse kan dog være ca. en uge gamle. Du kan skrive til zipstat_backup@zip.dk, men misbrug ikke denne service, for er der for mange der gør det, for hvis folk spilder min tid fordi de lige skal se hvordan det ser ud når man sletter sin konto, stopper jeg helt med at ville kopiere datafiler ind!

? ZIP Stat kan meget mere end jeg kan bruge, og jeg synes at det er næsten ikke til at finde rundt i alle funktionerne.
! Jeg har lavet ZIP Stat med henblik på at kunne give så mange informationer som muligt, og derfor kan den godt virke uoverskuelig hvis man ikke ved hvad alle udtrykkene betyder. Jeg har bestræbt mig på at lave god hjælp som meget som muligt, men da ZIP Stat er meget stor er denne hjælp ikke altid tilstrækkelig for folk der er nye inden for at lave hjemmesider. Derfor vil jeg anbefale ZIP gratis tæller til dem der synes ZIP Stat er for voldsom. I kan så prøve ZIP Stat om et par år igen.

? Hvorfor er der ikke gjort ret meget ud af designet på ZIP Stat?
! Nu er det sådan, at mine evner og lyster fortrinsvis ligger inden for selve programmeringsdelen (HTML ol.). Specielt grafik har jeg ikke rigtig tålmodighed til, mens jeg har brugt timer på at udvikle de matematiske modeller til at forudsige besøgstal. Jeg har dog på det seneste taget mit lidt sammen, og givet det meste af ZIP Stat et bedre design, selvom der stadig ikke er noget grafik. Jeg er af den opfattelse, at hvis en hjemmesides indhold er godt, betyder designet kun en meget lille del. ZIP Stat bliver også hurtigere, af at der ikke er noget grafik.

? Hvilke programmeringssprog har du brugt til ZIP Stat?
! Ingen. Hvis vi starter med HTML'en, ja det er jo ikke programmering (og folk skal lige prøve at kalde det programmering #¤%&;¤€$£@). Til at peppe HTMLen lidt op har jeg brugt StyleSheets, men det er heller ikke programmering. Til den obligatoriske kode, spørgsmål- og ministatistikkoden har jeg benyttet JAVA-script (ikke til at generere koden - selve koderne er faktisk JAVA-scripts), men selvom JAVA-script ikke ligger så langt fra programmering, er det jo et scriptsprog. Endelig, så er "motoren", i ZIP Stat (og resten af de sider der hedder noget med .cgi og en hulens masse tegn) Perl 5 scripts - altså heller ingen egentlig programmering her - selvom det minder meget om det. Perl 5 kan i øvrigt hentes gratis på www.perl.org til næsten alle styresystemer.

Problemer/fejl

? Der registreres ikke hits på min hjemmeside.
! Der kan være uendeligt mange årsager, men følgende er ret almindelige:

  1. På siden "Indstillinger" på brugerområdet i avanceret visning (se nederst til venstre i menuen på brugerområdet) kan man angive at der kun skal registreres hits på specifikke sider. Denne funktion skal kun bruges hvis du har problemer med at folk stjæler din obligatoriske kode! Hvis du bruger funktionen, så læs teksten ved den grundigt.
  2. Bruger du frames, eller har du et domæne mens din side i virkeligheden ligger et andet sted, så prøv med den framesikre kode. Du kan vælge at din obligatoriske kode skal være framesikker på den første side efter du har trykket på linket "obligatorisk" på brugerområdet.
  3. For at undgå at ganske få brugere står for næsten hele belastningen af serveren, har ZIP Stat den begrænsning at der max registreres 1000 ikke unikke hits pr. konto, dog max 2000 ikke unikke hits pr. ZIP Stat Pro konto. Dette kan der ikke ændres på, men jeg sætter muligvis tallene op i fremtiden. Hvis du kan køre "perl-scripts" på din hjemmeside, kan du hente ZIP Stats kode gratis fra www.zipstat.dk og bruge den. Den er der ingen begrænsninger på. OBS: Næste udgave af ZIP Stat bliver i PHP og ikke Perl, dog kan alle data og konfigurationsfiler genbruges, så hvis du kan køre PHP bliver skiftet let.
  4. Nu har du sat den obligatoriske kode ind på din hjemmeside (og gjort det efter beskrivelsen der vises når denne er genereret).
Kan du stadig ikke få ZIP Stat til at tælle, så tjek alle fire punkter igen. Og så igen! Derefter du må gerne sende mig en mail, se kontaktsiden for hvordan. Skriv gerne at du har prøvet disse fire ting, så går det lettere.

? Jeg har problemer med den obligatoriske kode fordi jeg er bag en firewall.
! Det er rigtigt, at nogle firewalls ikke vil acceptere det der hedder client-side scripts, hvilket ZIP Stat benytter (JAVA-script 1.2). Hvis det giver problemer, skal du afkrydse kassen "Lav firewall-sikker kode" på siden "Obligatorisk kode", i brugerområdet. Følgende statistikker vil så ikke blive registreret, da disse netop indhentes via scriptet: Skærmopløsning, antal farver, JAVA-script understøttelse, referencesider, søgemaskiner og søgeord.

? Jeg har en anden tæller/statistik på min side, og den giver et andet tal end ZIP Stat
! Dette skyldes normalt, at man har glemt at indsætte ZIP Stats kode på alle de sider som den anden side er på. Hvis der alligevel er en lille afvigelse, skal man huske på, at ZIP Stat (og sikkert også den anden tæller) først tæller op når den besøgendes browser beder om tællerbilledet - dette sker ikke altid, fx. hvis vedkommende når at klikke sig videre.
Mht. unikke hits, vil der altid være en forskel fra tæller til tæller. Dette skyldes, at der ikke findes nogen klar standard for hvad et unikt hit er. Fx. tæller nogle steder folk unikke når de ikke har været på siden i 1 time, mens andre bruger 2 timer. ZIP Stat gør følgende: ZIP Stat gemmer en liste over de seneste 50 forskellige besøgende på siden. Når der kommer en besøgende der ikke er på listen, tælles vedkommende som unik, bliver sat i starten af listen, og den besøgende der er i slutningen, slettes. Når der kommer en besøgende der er på listen, tælles vedkommende ikke som unik, med flyttes blot øverst på listen. Med ZIP Stat Pro kan man selv ændre listens længde. For de mere tekniske, er det IP-adresser der benyttes til at kende forskel på de besøgende.

? Mine unikke hits pr. dag står på 0, selvom jeg har haft hits.
! Der går 2-3 dage, fra du har tilmeldt dig til ZIP Stat eller nulstillet dine statistikker, til unikke hits pr. dag kan beregnes. Indtil da står den på 0.

? Jeg/folk tælles ikke som unikke på min side.
! Sandsynligvis jo. ZIP Stat virker bare måske ikke som du tror. Hvis den person der ikke bliver registreret har en fast IP-adresse, og du ikke har ret mange besøgende på din side, går der lang tid, hvor vedkommende ikke har været inde på siden, før vedkommende igen registreres som unik.

Brug af ZIP Stat

? Vi er en offentlig eller privat instution eller et kommercielt firma. Må vi bruge ZIP Stat?
! Ja! ZIP Stat er gratis for alle, og ZIP Stat Pro koster det samme for alle (når man engang kan betale for det, se evt. hvordan får jeg ZIP Stat Pro?).

Forslag til ZIP Stat

? Jeg vil gerne have en eksisterende statistik, bare med unikke besøgende
! Jeg har tænkt mig at dublere en række statistikker, i en unit udgave. Det bliver dog kun ZIP Stat Pro-brugere der får disse statistikker. Dette skyldes at jeg kun har en begrænset mængde plads at gemme statistikker på, og jeg har ikke råd til at give folk der bruger den gratis udgave uendeligt meget plads.

? Vores webdesignfirma vil gerne redesinge ZIP Stat
! Jeg må takke nej på forhånd. Jeg har ikke råd til at betale prisen for et design der er flot, hurtigt og af teknisk høj kvalitet (de to sidste ting kan de fleste webdesignfirmaer alligevel ikke finde ud af at lave), og jeg ønsker ikke de bindinger og/el. reklamer det vil give hvis jeg ikke skal betale for et design. Jeg er dog altid glad for kommentarer, og modtager da gerne alle forslag - også selvom det består af et fuldt og færdigt design. Jeg vil dog ikke love på nogen måde at jeg vil bruge noget af det, og hvis jeg skal gøre det, skal jeg have lov til kun at tage de dele jeg ønsker, og jeg skal ikke bindes på nogen måde, dvs. designet skal sendes til mig som public domain.
Til dem der ikke synes ZIP Stats design er flot nok, vil jeg gerne sige, at ZIP Stat er et værktøj - ikke en multimediepræsentation. Jeg lægger mere vægt på at siderne er hurtige og virker i alle nyere browsere, end at knapperne skifter farve når man fører mussepilen over dem.

?
!

ZIP Stat Pro

? Hvordan får jeg ZIP Stat Pro?
! Du går ind på brugerområdet, og trykker på linket "Indstillinger". I bunden af denne side skriver du i kassen "Pro-kodeord":
intpro
og trykker på "Gem" knappen højere oppe. Så har du ZIP Stat Pro gratis indtil den dato der vil stå øverst på siden "Indstillinger". Når din pro-periode udløber, får du en mail om at du kan forlænge den (prisen bliver ca. 200 kr. for 2 år), men gør du ikke dette, vil din statistik bare virke som en almindelig ZIP Stat. Du binder dig altså ikke til noget, eller skal framelde noget når du tager imod tilbudet om gratis ZIP Stat Pro.

? JAVA-script stats eller ministatistikken siger at kodeord er slået til istedet for at vise statistikker.
! Hvis du ser denne besked: "Denne statistiks ejer (sidens ejer) har sat kodeord på sin statistikside, og derfor kan de ønskede statistikker ikke vises." når du sætter koden til JAVA-script stats/ministatistikken ind på din hjemmeside, er det fordi du har sat kodeord på din statistikside (det kan ZIP Stat Pro brugere via "Indstillinger" siden i brugerområdet). Eftesom JAVA-script stats/ministatistikken viser statistikker lige som statistiksiden, virker de ikke når kodeord er slået til. Mener du ikke at have slået kodeord til, så gå ind på "Indstillinger" siden, fjern alt hvad der står i kassen "Kodeord til statistiksiden" og tryk på "Gem" knappen.
OBS. Statistikpanelet er blevet udfaset til fordel for "ministatistikken", og derfor er det ikke længere muligt at generere kode til dette. Det vil dog fortsat virke så længe det bliver brugt.


Simon Mikkelsen © 1998-2003